abdijmolen

De geschiedenis van het bestaande pand is het uitgangspunt van de verbouwing. De woning werd opgetrokken als slagerij en is in de loop der jaren, door verschillende verbouwen sterk versnipperd geraakt. Het gelijkvloers herbergt vandaag een winkel, op de verdieping is een volledig afgewerkt appartement. De tuinzone is grotendeels volgebouwd met oude, leegstaande werkplaatsen en stallingen van de slagerij. Het jonge gezin dat vandaag in het appartement woont, heeft nood aan buitenruimte voor de kinderen.

Architectuur

Omdat de rijke architectuur grotendeels te danken is aan de oude functie als slagerij en omdat de bestaande bovenverdiepingen al afgewerkt zijn, start het ontwerp vanuit de bestaande logica. De bestaande stallingen blijven behouden en zorgen voor extra bergruimte buiten de woning. De bestaande werkplaatsen worden gesloopt om ademruimte te maken voor een tuin. Authentieke elementen uit de werkplaatsen, zoals frigodeuren, stalen liggers, betegeling en pompbak worden als relicten in de nieuwe leefkeuken gebruikt. De voorgevel blijft onveranderd. De vroegere winkelruimte maakt plaats voor een ruime inkom, met sanitair en een open bureel. Vandaar kom je meteen in een grote leefkeuken, die in direct contact staat met de nieuwe tuin. Dankzij een stalen ligger die van tuinmuur naar tuinmuur overspant, kan de beglaasde hoek naar de tuin zo transparant mogelijk gehouden worden.
De bestaande zithoek op de verdieping blijft behouden, maar wordt via een vide visueel in contact gebracht met de leefkeuken op het gelijkvloers. Langsheen deze vide valt ook het zuiderlicht van aan de voorgevel tot diep in de leefkeuken binnen. Op de volledig nieuwe achterbouw komt een terras waar het gezin van de avondzon kan genieten.

De nieuwe achterbouw wordt afgewerkt met verticale, houten latten in zwart gebeitste afwerking. Voor de nieuwe trappen langsheen de vide wordt van hetzelfde materiaal gebruik gemaakt.

Energie

Het bestaande dak van de woning is reeds geïsoleerd en er is overal dubbele beglazing. De nieuwe achterbouw wordt opgericht in houtskelet met ecologische isolatiematerialen. Om de woning verder op hedendaagse standaard te brengen wordt de achtergevel nog bijkomend langs de buitenzijde geïsoleerd en met pleister afgewerkt.