ASSELS water robuust bouwen

Op het terrein stond een kleine, lichte vakantiewoning. Deze werd gesloopt en vervangen door een nieuwe overstromingsbewuste woning. Het was bij de start gekend dat het perceel in overstromingsgevoelig gebied lag, maar de locatie nabij het drieleien-punt was doorslaggevend voor de aankoop. Op de waterzieke grond is de voornaamste uitdaging een woning te bouwen die robuust genoeg is tegen mogelijke overstromingen, maar licht genoeg om het bijkomend gewicht op de site te beperken.

Dit project werd een referentieproject voor het water bewust bouwen, lees meer op hun site.

Architectuur

De woning is volledig gelijkvloers georganiseerd. De voorgevel is oostelijk georiënteerd en herbergt drie identieke kinderkamers met elk een eigen mezzanine. De leefruimte wordt aan de westelijke achtergevel richting tuin georiënteerd en vangt via een patio ook oosten- en zuiderlicht. Boven de keuken en berging zit een polyvalente bureelruimte. Deze mezzanine geeft uit op de leefruimte en de patio.

Een speels dakvolume dat de verschillende dak mezanines herbergt en bepaalde ruimtes een variabele hoogte meegeeft, bepaalt de architectuur zowel aan de buiten- als binnenzijde. Het dakvolume wordt voorzien van een intensief groendak.

Structuur

De structuur wordt zo licht mogelijk opgevat als een staalstructuur, bekleed met industriële panelen. Die als binnen- en tijdelijke buitenafwerking kunnen dienen. Deze zorgen meteen ook voor de passieve isolatiegraad. Achteraf worden deze bekleed met houten latten met open voeg.