Denderleeuw

Denderleeuw project door robuust architectuur en onderzoek

ROBUUST is geselecteerd als de ontwerper voor de realisatie van nieuwe jeugdlokalen en jeugdhuis te Denderleeuw! Het domein bevat de realisatie van de jeugdinfrastructuur en een openluchtrecreatie.

De speelse schuur

Doordat de beschikbare zone groter is dan de footprint van het voorliggende programma kunnen we het gebouw optimaliseren. Zo werd het gebouw gedraaid en bekomen we een betere oriëntatie. Het programma werd vastgelegd door de toekomstige bewoners: de jeugdverenigingen Chiro & KSA en jeugdhuis Jeugdcentrum Pingie. Aan de hand van hun behoeftelijst werd het drieledige programma bepaald. Architecturaal vertaalt in 1 gebouw met een sterk landschappelijke vorm. We noemen het ‘de speelse schuur’.

Door de flexibele indeling en eenvoudige structuur wordt een breed gebruik mogelijk, mogelijks zelfs breder dan nu in het bestek vooropgesteld. Grote uitsnijdingen in de footprint van het gebouw en de de verdraaide inplanting ervan verlenen het volume aan alle zijde een eigen identiteit. Tegelijk doet het interessante buitenruimte ontstaan die mede omarmd worden door het gebouw. Op deze manier kan elke jeugdbeweging beschikken over zijn eigen inkom, buitenspeelruimte, zijn eigen lokalen. Het brede gebruik wordt mogelijk gemaakt door een slimme schakeling van lokalen en het gebruik van flexibele tussenwanden. Daardoor kunnen heel wat lokalen flexibel ingedeeld worden of samengevoegd worden in functie van de reële behoefte.

Het grote dak van het gebouw schiet op sommige plaatsen door zodat geheel geïntegreerde interessante overdekte buitenruimte ontstaan. En de grote glaspartijen die royaal zorgen voor daglicht in de lokalen voldoende worden beschaduwd om een optimaal comfort in de lokalen te garanderen gekoppeld aan een efficiënt energieverhaal.

De schaal van de ‘speelse schuur’is afgestemd op de weidsheid van de ruimte waarin ze wordt opgesteld.