den akker hooglede

De nieuwe jeugdlokalen in Hooglede komen op het terrein van Den Akker, een zeer grote site, boordevol waardevol groen. We behouden de bestaande infrastructuur die nu veelvuldig gebruikt wordt: zowel gebouw, verharding als speelbos en andere hoogstammen. De huidige problemen zoals de akoestische overlast van de huidige jeugdlokalen naar zijn omgeving pakken we aan. Door de inplanting van ons volume rondom het bestaande gebouw te plaatsen ontstaat een buffer rondom het gebouw, waardoor de geluidsoverlast wordt afgeblokt. Door bijkomend een degelijke ventilatie te voorzien in het bestaande gebouw, zullen ook bij intensief gebruik (dus met hoge bezetting) de deuren en poorten gesloten kunnen blijven.

Voetgangers en fietsers komen via een trechtervormige opening tussen de bestaande lokalen en het nieuwe gebouw binnen aan de Akkerstraat. Door een overdekte luifel, waar ook de fietsenstalling zich bevindt, kom je op het terrein en aanschouw je meteen het prachtige speelbos. De overdekte luifel zelf is ook een speelhelling die toegankelijk is! Voor de logistieke leveringen is een afzonderlijke toegang via de Oostrozebeke straat. De  verschillende bergingen zitten hier gegroepeerd, allemaal voorzien van een sectionaalpoort. Op die manier kunnen logistieke leveringen vlot en veilig gebeuren zonder enige hinder voor de jonge gebruikers op het terrein. En ontstaan er twee aparte, veilige stromen op het terrein. Het gebouw sluit zich waar de dichtstbijzijnde bebouwing is, aan de noordzijde en opent zich naar de oost-, zuid- en zelfs westzijde. Zo voorzien we alle lokalen van aangenaam licht en zicht op het terrein.

AKOESTIEK, EENVOUD, FLEXIBILITEIT & POLYVALENTIE

Het ontwerp bestaat uit een L-vorming volume op de site dat het bestaande gebouw omarmd. Op die manier wordt, samen met de installatie van een afdoende ventilatie-installatie, een antwoord geboden op de akoestische problemen die er vandaag zijn. Het gebouw raakt nergens aan het bestaande. Zo ontstaat een doorgang voor de brandweer van waaruit alle jeugdlokalen toegankelijk zijn én kan het bestaande gebouw vlot in gebruik blijven tijdens de werf. Het opsplitsen van ruimtes in verwarmde en niet-verwarmde zones is een erg eenvoudige manier om duurzaamheid en energie-efficiëntie te realiseren: goedkoop, simpel en doeltreffend. Het compacte gebruiksgebouw bestaat gedeeltelijk uit één en twee bouwlagen. De zon draait van oost naar west rondom het gebouw. Om alle jeugdlokalen van royaal daglicht te voorzien én vlot toegankelijk vanaf het speelterrein te maken, wordt in het volume een onregelmatige uitsparing gemaakt.

Hierdoor opent het gebouw zich nog meer naar het terrein. In deze uitsparing komt een speelse heuvel waar op geravot kan worden, maar die ook dient als tweede ontsluiting voor de lokalen op de verdieping. Het plan wordt opgebouwd in een rigide grid met een gelijkaardige modulemaat als die van het bestaande gebouw. 5m in de ene richting, in de andere richting varieert de maat ifv de ondergebrachte ruimte. Dit levert een speelser beeld op.

ROBUUST is ervoor gekend na te denken over duurzaam bouwen door energie efficiëntie, duurzaam omgaan met water en duurzaam materiaalgebruik te kiezen. En dit zal ook te zien zijn in dit project.