kinderdagverblijf De Bron

Het kinderdagverblijf wordt opgevat als een massief passieve constructie.  Deze zware structuur een uitstekende functionele levensduur en bestendigheid tegen vandalisme of slijtage. De grootste uitdaging van een passieve gebouw draait immers niet rond het verwarmen, maar des te meer in het realiseren van een aangename zomers binnenklimaat zonder dat daar mechanische koeling voor noodzakelijk is. De thermische massa van de structuur
kan ons hierbij sterk van dienst zijn. Door de aard van het gebruik is het immers mogelijk om door het gebruik van intense nachtventilatie het gebouw buiten de gebruiksuren te realiseren zonder overlast voor de bewoners. De gekoelde thermische massa zorgt verder voor een uitvlakking en een verschuiving in de tijd van de warmtepiek in de ruimte.

Voor de aankleding en afwerking van het kinderdagverblijf wordt gestreefd naar een sobere en tijdloze vormgeving die voldoende plaats laat de verbeelding en het initiatief van de gebruikers (kinderen, personeel, ouders, …). De voorgevel wordt opgetrokken in een witte strengpers gevelsteen met verschillende texturen. De verschillende bouwlagen worden in de gevel geaccentueerd door de onderbreking met een lichtgrijs stalen U-profiel. Elke bouwlaag krijgt een ander patroon wit metselwerk. Het gelijkvloers wordt afgewerkt met stenen in een open verband. Hierdoor krijgt de wand een sterke textuur die als sokkel van de gevel fungeert en tegelijk een grote openheid naar de achterliggende functies.