Maldegem

Het doel van deze verbouwing is vooral proberen de woning terug in zijn ere te herstellen. De woning werd in de jaren ’80 erg degelijk en robuust verbouwd, echter met weinig respect voor de bestaande charme van de woning. Een aantal elementen bleven gelukkig behouden: het volledig met hout beklede oorspronkelijke bureel, de trap, enkele kleurrijke glas-in-lood ramen en alle binnendeuren.

De huidige woning is licht, maar niet meteen luchtig. De donkere vloerafwerkingen, verlaagde plafond en zware ingemaakte kasten maken van de woning slechts een echo van wat ze ooit geweest is. De kleine en volledig afgesloten keuken, grenzend aan een veranda in de tuin, geven de woning zelf iets zeer alledaags en bijna platvloers. Tijd voor een grote schoonmaak dus! De essentie van het plan blijft behouden. De ruimte inkom behouden we. De hoogte en het gevoel van ruimte, gevel de grandeur die de woning verdient. We willen er wel een ruim toilet en vestaire in onderbrengen, echter zonder een hoekje in de ruimte weg te nemen. Een schuine wand, die los komt van de plafond en afgewerkt wordt als een meubel én herbergt de benodigde functies, stuurt de bezoeker in de juiste richting, zonder afbreuk te doen aan de ruimte.

Verder wordt de centrale trap, met een kleurrijk spel van licht veel zichtbaarder gemaakt in de woning. De vautekamer, bereikbaar via de eerste drie treden van de trap, wordt ook opengetrokken aan beide zijden. Op die manier wordt de woning een echte doorzonwoning. De nieuwe keuken wordt, in schril contrast met de oude keuken, bijna in de tuin gezet. Direct aan de keuken grenst verhoogde speelkamer, een verlengde van de vroegere vaute. Door een schuifdeur kan deze op elk moment afgesloten worden.

Op de verdieping verhuizen we de badkamer naar een ruimere kamer, boven de berging aan de achterdeur. Op die manier zijn alle technieken dichtbij. Deze ruimte heeft dankzij zijn schouw en zicht op het achterliggende park alles in zich om een aangename verblijfsruimte te worden. Verder worden op de verdieping de oorspronkelijk ruimtehoogtes hersteld, en worden enkele ramen vervangen. Op die manier geven zij toegang tot het dakterras, boven de nieuwe uitbouw.