Mariakerke

grijswaarden render voor Mariakerke project van ROBUUST architectuur en onderzoek

In Mariakerke is de verbouwing van een half-open eengezinswoning gestart.

Links van de woning loopt een bestaande oprit naar achteraan de woning. De woning bestaat uit een hoofdvolume met twee bouwlagen met een zadeldak. In de tuin staat een oude boom en een achterbouw. Die achterbouw wordt gesloopt om openheid, licht, natuur binnen te brengen. De nieuwe houtskeletbouw achterbouw zal de nieuwe keuken en de eet-en zitruimte herbergen op het gelijkvloers en een hobbyruimte op het verdiep. Op het gelijkvloers krijgt het een speelse lichtinval mede dankzij de vijver.

Een tuin met een prachtige oude boom, een nieuwe vijver en een huis die al deze schoonheid naar binnen trekt door zicht, licht, architectuur.

De lange oprit wordt ingekort om een semi-transparante en deels overdekte houten fietsberging te bouwen. Deze fietsberging sluit aan bij de nieuwe zij-inkom aan de woning en is ook de start van de tuin. Door deze aanpassing vergroot de tuin aanzienlijk, bijna 30m² groter. De inkom in de zijgevel geeft verder toegang tot een berging en de keuken. En aan de straatzijde wordt een eerste hobbyruimte gecreëerd.

Op de verdieping wordt een tweede hobbyruimte ondergebracht in het nieuwe volume. Daarnaast vinden we er ook twee slaapkamers, een badkamer en een apart toilet. Ook voorzien we een volwaardige trap naar de zolder, die verder niet wordt ingericht maar later eventueel nog omgevormd kan worden. Wel voorzien we in de zolder nieuwe langwerpige dakvlakramen richting tuin met het prachtige zicht op de kruin van de boom. Ook al het andere schrijnwerk wordt vernieuwd en voorzien van driedubbel glas.

De autogarage achteraan de woning zal geen auto meer herbergen, maar wordt deels omgevormd tot tuinberging en deels opengewerkt tot pergola waar een terras onderdoor loopt van 21m². Het hoofdvolume blijft in de originele steen, de na-isolatie zal namelijk in de spouwmuur gebeuren. Het nieuwe schrijnwerk wordt hier en daar bekleed met houten latten langs buitenaf.