Roeselare

Architectuur

Deze nulenergiewoning is ontworpen voor een hoekperceel in een nieuwe verkaveling in Roeselare. Het zicht naar de achterzijde is uitgestrekt en landelijk, maar ook noord georiƫnteerd. Door onze achtergevel schuin op het perceel te zetten, maken we er een westgevel van. Deze geeft het voordeel dat we toch veel kunnen beglazen, zonder dat ons dat in de winter veel warmteverliezen oplevert. De laag staande zon levert immers ook veel warmtewinsten op.

In de zomer echter, moeten we wel een goede oplossing vinden om de zon buiten te houden. Dit doen we met behulp van schuivende panelen in slitbrugmetaal als zonnewering. Die houden de zonnewarmte bijna 100% buiten, maar zorgen met hun perforatiegraad voor een interessante lichtinval naar binnen en naar buiten, respectievelijk met zonlicht overdag en kunstlicht s avonds. Bij afwezigheid kunnen deze panelen ook gebruikt worden als een extra beveiliging van de woning. Ook kunnen ze net als rolluik wapenen tegen weersinvloeden.

De langgerekte open leefruimte haaks op het perceel, staat in contrast met het eenvoudige compacte betonvolume aan de straat. Hierin worden alle nachtruimtes en dienstruimtes met open keuken en bureel in ondergebracht. Aan de straat geeft de woning zo een ingetogen en bescheiden beeld. De betonafwerking is van hoge afwerkingsgraad en met patroon bekist. Ook in de binnenruimtes komen fragmenten van deze beton terug.

Nulenergiewoning

De woning zal geconditioneerd worden met een lucht-waterwarmtepomp, eventueel gekoppeld op de afvoerlucht van de ventilatie. Door zijn passieve isolatiegraad en hoge zonnewinsten is het energieverbruik laag. De elektrische energie die nog toch verbruikt zal worden, wordt gecompenseerd door zonnepanelen op het platte dak van het betonvolume.