MOERZEKE

ROBUUST bouwde een vakantiewoning met schildersatelier op een prachtige site in Hamme-Moerzeke, die is bestemd als recreatiegebied.
Het ontwerp moest voldoen aan enkele strikte stedenbouwkundige regels omtrent materiaalgebruik, bouwhoogte, vloeroppervlakte en energieprestatie. Deze werden dan ook meteen de krijtlijnen van het ontwerp. Zo werd het verplichte groendak speels in de verf gezet door de dakvorm.

de vakantiewoning een plek in de tuin

Het geheel bestaat uit een houtskelet binnen en buiten. De openheid naar de omliggende natuur maakt de vakantiewoning zowel in de winter als in de zomer een unieke plek. In de buitengevel is vooral glas, de beperkte gesloten geveloppervlakte wordt bekleed met houten horizontaal latwerk. Het stabiliteitsconcept is zo opgevat dat de hoeken vrijdragend, en dus kolomvrij, zijn. De overhoekse schuiframen met driedubbel glas zullen het contact met de omliggende natuur verhogen en in de zomer kan het paviljoen eerder werken als een luifel, dan een binnenruimte, want dan kan je alle schuiframen op zetten.

zelfvoorzienende technieken

In het recreatiedomein is geen gas, geen stadswater, geen riolering en slechts zeer beperkt elektriciteit aanwezig. Wij kozen voor een houtkachel, de warmte van een kachel is moeilijk precies af te stemmen, daarom is de woning goed geïsoleerd maar niet passief. Het sanitair war- en koud water wordt uit de vijver opgepompt en gefilterd. De vijver fungeert als een groot hemelwaterreservoir. Het water van het dak wordt ook rechtstreeks in de vijver geloodst.

flexibele architectuur

Binnenin staat centraal een massieve houten kolom, gerecupereerd van één van de te snoeien populieren op de site. Die letterlijk de nieuwe vakantiewoning draagt. Onder de origami dakvorm ligt één grote vrije ruimte. Het plan is een vierkant die we hebben verdeeld in 4 gelijke kwadranten, met elk hun eigen lichtinval en uitzicht. De 4 gevraagde functies zijn volgens oriëntatie en uitzicht onder gebracht. Slapen op het noordwesten met zicht op de bomen, schilderen op het noordoosten, geen verblinding en weids uitzicht over de vijver, ontbijten op het zuidoosten bij het terras, zitten in de avondzon. Twee boxen in de ruimte zorgen voor de privacy en de verdeling van de ruimtes. De ene herbergt een natte cel, met aan één zijde keuken en aan de andere zijde toilet en douche. De andere herbergt een berging die langs buiten toegankelijk is. Hierin worden onderhoudsmaterialen voor de tuin en technieken ondergebracht.

In 2015 deed de vakantiewoning mee aan ‘mijn huis mijn architect‘.