merelbeke

Architectuur

De nieuwe vrijstaande eengezinswoning bestaat uit een volume met zadeldak, waarvan zowel de wanden als de dakvlak met een grijs houten latwerk worden bekleed. De dunne latten worden met open voegen en vertikaal geplaatst.

In de dit volume wordt een balkvormige volume geschoven, zwevend boven een halfondergrondse kelderverdieping. Het zwevende volume wordt bekleed met vlakke decoratieve plaat in een rode kleur.

 Structuur

De woning bestaat uit een houtskelet op een ter plaatse gestortte betonkuip. De wanden, vloeren en het hellend dak zijn opgebouw uit FJI’s, met vlakke OSB-platen aan de binnenzijde.

De betonstructuur wordt aan de binnenzijde met harde isolatieplaten geisoleerd. Het houtskelet word ingeblazen met papiervlokken. Alle naden tussen betonstructuur, houtskelet en buitenschrijnwerk zijn zorgvuldig luchtdicht afgedicht.

Technieken

In de leefruimte van de woning staat een pelletkachel die in de warmtevoorziening van de woning voorziet. Op het platte dak liggen zonnecollectoren die samen met de pelletkachel de warmwaterboiler verwarmen.

Verder is er een balansventilator met warmteterugwinning voorzien.

Details

Aan de buitenzijde van het houtskelet van het hoofdvolume worden geïsoleerde, industriële staalplaten bevestigd. Het vertande afwerkingsprofiel vormt de basis voor de bevestiging van de houten afwerkingslatten. Deze zijn tot op vandaag nog niet geplaatst.