kantoor ROBUUST

De nieuwe kantoorinrichting moest in één grote ruimte een 4-8 werkplekken onderbrengen, een vergadertafel, voldoende bergruimte voor boeken en tijdschriften én een printerlokaal. Het uitgangspunt was dat het een doorgroeikantoor zou worden. Een kantoor dat bij halve bezetting, dus maar 4 van de 8 bezette werkplekken, niet de indruk zou wekken van maar een half bezet kantoor.

Beeldbepalend voor de inrichting is de multiplex en de verschillende goud-, koper- en messingtinten, beide robuuste materialen die in vaak terugkomen in het havenbeeld. Het kantoor bevindt zich in de haven op de tweede verdieping. Elke erker van het dakvolume is in een andere metaaltint afgewerkt. Afhankelijk van de invallende zon, variëren deze tinten doorheen de dag. Een lange, lage kastenwand maskeert de bestaande radiatoren en biedt met zijn regelmatige vakken een zee aan ruimte voor allerhande documentatie. De werkplekken zijn uitgehold in de multiplexplaten en bieden zo een ergonomische werkruimte. Zo zit je niet gewoon aan je bureau, maar er midden in! De koppen van de burelen worden gebruikt om de dossier in te klasseren. De overschotten van de uitgeholde platen zijn gebruikt op de vergadertafel mee samen te stellen. Zo ging er zo weinig mogelijk materiaal van de multiplex verloren. De multiplex zelf is een basis constructieplaat, van inheems hout en FSC-gelabeld. De behandeling van de multiplex gebeurde met een melkachtige vernis, vrij van VOC’s.

De vergadertafel kan dankzij twee lange gordijn afgezonderd worden van 1 of 2 zijden van het bureel. Zo ontstaat een eigen en private cocon. De bovenhangende lamp legt niet alleen een ruimtelijke nadruk op de vergadertafel, maar is ook akoestisch absoberend. De overige verlichting bestaat uit naakte PL-armaturen.
De keuken zit weg achter een vaste wand, die contrasterend zwart is geschilderd met krijtbordverf. Op deze wand kunnen interne boodschappen doorgegeven worden of ontwerp-workshops gestructureerd worden.

Wij hopen op deze inspirerende plek nog veel inspirerende ontwerpen te mogen maken!

uitvoering door Dorus Daneels