Verbouwing Bibliotheek Ninove

De bestaande bibliotheek en het naastgelegen cultureel centrum bevinden zich in het centrum van Ninove, in een doorwaadbaar binnengebied. Ontstaan in 1865, groeide de bib doorheen de jaren uit tot een volwaardige bibliotheek met een ruime collectie en met een steeds groeiend aantal ontleners. De Bibliotheek is gehuisvest in het voormalige fabrieksgebouw van de lampenfabriek ‘SIGTAY’. Het oude fabrieksgebouw met een rijke geschiedenis werd in 1936 opgetrokken in de tuin van de familie Stichelmans en bestond uit een robuust betonskelet met baksteeninvulling.

De aanpak van ons ontwerpteam laat zich vertalen als een continue zoektocht naar de juiste interactie tussen programma en locatie. Wij gaan op zoek naar het karakter en het geheugen van de plek, en spelen maximaal in op de context.

De eenvoudige, modulaire gebouwstructuur laat diverse opstellingen toe in de zuidelijke beuk om zo een flexibele, aanpasbare en duurzame ruimte te vormen die doorheen de tijd kan evolueren met de wijzigende noden eigen aan een openbare bibliotheek. In deze zone zien we eerder een lage hybride opstelling in verschillende zones en thema’s, lage rekken en boxen met strips, cds en dvds, een speelruimte, een knutselzone en een chill-ruimte voor tieners. Anderzijds zien we hier ook een mogelijkheid om meer afgebakende zones te creëren met een mini-cinema, of eerder polyvalente ruimtes voor boekvoorstellingen, presentaties, groepswerk.

Het kunstwerk ‘Erato’ van Dhr. Michel Janssens geplaatst in de vide tussen het gelijkvloers en de verdieping behouden we in het huidige ontwerp op dezelfde plaats maar ontdoen we van de zware sokkel.

Op de eerste en tweede verdieping ontdubbelen we de gevel en plaatsen we een vaste zonnewering met horizontale lamellen. De lamellen in cortenstaal dansen lichtjes op en neer om zo te refereren naar de blaren van een oud boek. De paramentgevel aan de noordzijde met de prachtige rondboogramen willen we behouden. Bij deze gevel plaatsen we de isolatie aan de binnenzijde van de wand. We denken hierbij aan ecologische isolatiematerialen zoals kurk. Binnen in het gebouw denken we aan een combinatie van zichtbeton, hout en messing. Het nu witgeschilderde betonskelet laten we volledig zandstralen een voorzien we aansluitend van een transparante fixatie.

Houten multiplex voor binnenschrijnwerk, tussenwanden, de boekenkasten in de bibliotheek, gordijngevels met een houten draagstructuur en een onderhoudsvriendelijk aluminium, bronskleuring opzetprofiel aan de buitenzijde. Maar ook messing voor de borstwering en een aantal subtiele bouwkundige details, als verwijzing naar de messing fitting van de SIGTAY gloeilamp. Technieken laten we in het zicht maar we waken over een verzorgde uitvoering ervan zodat het bestaande betonskelet maximaal tot zijn recht komt. Als akoestische afwerking voorzien we plaatselijk eilanden in houtwolcementplaten, volledig demonteerbaar en 100% circulair.

Binnenkort meer beeldmateriaal!