Heilig Hart college WAREGEM

render van project Heilig hart college waregem door ROBUUST architectuur en onderzoek

NU architectuuratelier en atelier Pierre Hebbelinck werken samen voor de uitbreiding van het Heilig Hartcollege te Waregem. ROBUUST staat hun bij voor de aspecten duurzaamheid, studie technieken en stabiliteit.

meer over het project

Het Heilig Hart College te Waregem breidt uit met 10 klassen en een polyvalente ruimte. Het concept is gebaseerd op het optimaliseren van de beperkte, kostbare ruimte die de school ter beschikking heeft. De ecologische voetafdruk houden we klein door het nieuwe volume bovenop de bestaande sportzaal te bouwen. Op die manier gaat er ook een pak minder warmte verloren. Het laat toe om een nieuwe verbindingen te maken, zowel visueel en fysische, met de klaslokalen, sportzaal en de buitenruimte. De polyvalente ruimte wordt een geheel van beschikbare ruimtes waaronder de gerenoveerde tafeltennisruimte, het open leercentrum én de voortuin.

Er wordt ook een nieuwe typologie van de tuin toegevoegd en vormt de school een nieuw, uitnodigend gebaar naar de omliggende ruimte. De sportvelden en boomgroepen worden zo ingeplant dat er kamers ontstaan die het gebruik van de speelplaats diversifiëren. Op de speelplaats komt grootschalig meubilair dat meervoudig gebruik toelaat.

duurzaam

Met het oog op een duurzaam project, is het uitgangspunt dat alle klassen voldoende natuurlijk daglicht hebben. Daarom kunnen de klassen aan beide zijden systematisch open. Door zoveel mogelijk daglicht te voorzien en de verlichting via daglichtdimming hieraan aan te passen. En vooral door de verlichting optimaal te sturen via aanwezigheisdetectie en tijdssturing, willen we het energieverbruik onder controle krijgen. Alle nieuwe verlichting, zowel binnen als buiten het gebouw is ook voorzien in LED-verlichting. Dit zal bijkomend een serieuze besparing generen in het energieverbruik.

De circulatie is zichtbaar buiten het gebouw en in de gevel en communiceert met de tuin en de straat. De buitenruimte van het college omvat sporttereinen, groene ruimtes en verzamelplaatsen. Ook hier is extra aandacht besteed voor hemelwaterneutraliteit en regenwater recuperatie, om het verbruik van stadswater zo sterk mogelijk terug te dringen.