bos lokeren

Op een prachtig perceel in Lokeren stond een bestaande chaletwoning met grote, achterliggende garage. De bouwheer had de woning gekocht voor zijn ligging en zijn potentieel grote grondoppervlak. De chalet zelf beantwoordde niet meer aan de standaard van vandaag. Bovendien hadden ze een iets andere vormgeving voor ogen…

Architectuur

De woning moest en zou een modern, witte woning worden, met een hedendaags comfort. Na een eerste bezoek aan de site bleek al snel dat het geen gevelpleisterwerk zou worden. Voor een gebouw dat rondom omgeven is door bomen, is pleisterwerk geen duurzame gevelafwerking. En dus begon een intense zoektocht naar een lichtkleurig materiaal dat betaalbaar en hedendaags was. Na heel wat omwegen, kwamen we tot onze verbazing uit bij een uiterst betaalbare natuursteen. De gevelbekleding bestaat uit gelijkvormige gevelplaten in Gradina (een natuursteen uit een Croatische groeve). Deze is volledig geïmpregneerd zodat water en dus ook mosvorming geen kans krijgen.

Het nieuwe volume van de woning is een strakke balk. Ter hoogte van de keuken in het oosten van de woning is er een hap uit het volume, waardoor een oversteek en dus een natuurlijke zonwering ontstaat. De voorgevel geeft uit op het zuiden, maar dankzij de afstand tot de straat en een lage tuinmuur kan er toch een erg groot raam voorzien worden om de zon binnen te laten. Dit raam is voorzien van een automatische screen. De westgevel heeft enkel hoge smalle ramen. Op die manier kan de zonnewarmte zo veel mogelijk buiten de woning gehouden worden. De westelijke perceelsgrens is bovendien ook de minst attractieve gevel. Alle ramen zijn voorzien van een donkerkleurig profiel en vormen een mooi contrast met de lichte natuursteen.

Op het gelijkvloers leidt de inkom, meteen naar een open leefruimte met zithoek, eethoek en mooie vrijstaande keuken. In de noordwesthoek van de woning, grenzend aan de meest rustige plek van het terrein, zitten de master bedroom met badkamer en dressing. Deze zijn bewust voorzien op het gelijkvloers, om levenslang woning hier mogelijk te maken.
Op de verdieping zijn 5 slaap- en hobbykamers naast elkaar geschakeld. Elke kamer heeft op het oosten een volledig beglaasde wand, die uitgeeft op een gemeenschappelijk terras. Aan de westzijde zijn secundaire ruimtes als traphal, technische berging, toilet en badkamer geschakeld. Het balkon wordt uitgerust met een zonwering in houten lamellen, opgehangen aan stalen balken die bovendien ook een hangmat of schommel kunnen dragen. Op die manier wordt het terras een speelplek, als verlengde van de kamers.

Technieken

De woning wordt uitgerust met een luchtwarmtepomp voor de productie van warm water en beperkte ruimteverwarming op de verdieping. Op het dak van de woning zal 5 kWp elektriciteit opgewekt worden.