Jeugdlokalen Zandberg

De bestaande jeugdlokalen op de site werden vervangen door nieuwe jeugdlokalen voor multifunctioneel gebruik. Tijdens het ontwerpproces werden de verschillende actoren (jeugdwerking, gemeente, buurt…) meegenomen en geconsulteerd, om zo tot een gebouw te komen op maat van de gebruiker en de context. Er werden ontwerpworkshops georganiseerd met de gebruikers en bouwheer om de inspraak en dynamiek te bevorderen.

De gekozen materialen zorgen voor een degelijke robuustheid die nodig is voor de functie van het gebouw. Veel aandacht is gegaan naar de detaillering van de ruwbouwelementen (beton, staal, hout, leemsteen…) die in grote mate zichtbaar blijven en deel uitmaken van het architecturale beeld.

Het geheim van het multifunctioneel gebruik zit in de voorziening van goede afsluitbare bergingen. Deze werden dan ook op een doordachte manier ingepast in het plan. Alle individuele jeugdlokalen bevinden zich aan de westgevel van het gebouw. Zo ontstaat hier een eenvoudige en rustige gevel met steeds een raam met naastliggende deur per lokaal. Elk lokaal  is voorzien van een eigen berging van 15m². Deze berging kan in de zomer volledig afgesloten worden, zodat de speelpleinwerking de lokalen onafhankelijk kan gebruiken van de jaarwerking.

Het gebouw werd in een vroeg stadium doorgerekend in de epb-software én andere rekentools zoals phpp of BEN om tot een zo energieneutraal mogelijk gebouw te komen. De resultaten van deze berekeningen werden meegenomen in de ontwerpbeslissingen en de keuze van de speciale technieken. Hier werd een goed geïsoleerde schil gecombineerd met slimme en eenvoudige technieken aangepast voor dit soort gebouwen. Een systeem C+ werd voorzien en traditionele verwarming werd toegepast om binnen het budget te passen. De verlichting werd voorzien van afwezigheidsdetectie om zo tot een minimaal energieverbruik te komen.

Op de verdieping vinden we op de westelijke zijde identieke jeugdlokalen als de verdieping eronder. Deze lokalen zijn rechtstreeks van buiten toegankelijk via een buitentrap met passerelle. Die vormt op het gelijkvloers meteen een zonneluifel aan de lokalen. Bovendien is op die manier elk lokaal voorzien van een eigen buitendeur en dus ook een eigen vluchtdeur die meteen naar buiten gaat. Dit zorgt voor extra gebruiksgemak in het flexibel en polyvalent gebruik. Verder op de verdieping is er nog een passerelle die uitgeeft in de dubbelhoge polyvalente zaal en een tweede, kleinere multifunctionele zaal. De verdieping is toegankelijk via een binnen- en een speelse buitentrap.