Datacenter

Het datacenter beoogt een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Door de stapeling van de datacentermodules wordt de footprint van het gebouw beperkt. De organisatie van het datacenter houdt van bij de start rekening met mogelijke toekomstige uitbreidingen. Het datacenter telt negen bouwlagen.

De halfondergrondse bouwlaag omvat de technische en logistieke lokalen van het datacenter.

Het gelijkvloers is licht verheven ten opzichte van de openbare weg. Hierdoor is het gebouw beveiligd tegen aanrijdingen van buitenaf. De inkom van het gebouw is integraal toegankelijk door middel van trappen en een hellingbaan. Op deze verdieping bevinden zich de vergaderzalen, een centrale marktplaats voor ontvangst en catering, werkplekken voor de gebruikers en bezoekers, het sanitair en kleedruimtes met douches. Op het gelijkvloers is plaats gereserveerd voor de bouw van een nieuwe supercomputer voor de VUB. In afwachting van de opbouw ervan kan deze zone in het kantoorlandschap geïntegreerd worden. De supercomputer zal visueel aanwezig zijn in de ruimte voor educatieve doeleinden. Op de eerste verdieping bevinden zich nog meer technische ruimten. Vanaf de eerste verdieping zal een bovenaanzicht op de zone voor de supercomputer mogelijk zijn. De eerste verdieping vormt samen met het gelijkvloers een transparante sokkel. Vanaf de tweede verdieping begint het datacenter. Op de kopse zijde bevindt zich telkens een kern met trap, goederenlift en technische schacht. De zevende verdieping is een puur technische verdieping met de binnenopstelling van de koelmachines.

De noordzijde van het gebouw wordt geheel in glas voorzien. De verticaliteit van het gebouw wordt versterkt door de doorlopende metalen lamellen in een ritme van 90 cm. Tussen deze lamellen zijn verdiepingshoge glaspanelen geplaatst waarvan de bovenzijde voorzien van een lineaire print voor het camoufleren van de achterliggende technische zones (verhoogde vloeren, verlaagde plafonds). De zevende verdieping is tussen de lamellen voorzien van een geweven metaalgaas die de technische installatie aan het zicht onttrekt en voldoende luchtaanvoer toelaat. Op de kopse gevels is het ritme van de lamellen doorgetrokken voor de achterliggende wand in metalen sandwichpanelen. Tussen de lamellen is op de kopse gevel eveneens het geweven metaalgaas aangebracht voor de camouflage van de aanwezige gevelroosters voor de luchttoevoer naar de technische lokalen op de kopse zijde van het gebouw. De zuidgevel is vanaf de tweede verdieping volledig bekleed met zonnepanelen die alternerend naar het oosten en het westen gekeerd zijn. De gevouwen opstelling van de panelen versterkt ook op de gevel de verticaliteit van het gebouw en vergroot de beschikbare oppervlakte aan panelen met ongeveer 18%. De zonnepanelen door middel van een lichte aluminiumstructuur bevestigt op een gevel in metalen sandwichpanelen. De luchttoevoer naar de bovenste technische verdieping verloopt via de holle ruimte achter de panelen. Deze geforceerde luchtstromen zorgen voor een afkoeling van de panelen wat hun energie-opbrengst verhoogt.

De halfondergrondse verdieping wordt massief afgewerkt met lineaire stenen in beton. Deze sokkel sluit aan op de profielloze beglazing van het gelijkvloers en de eerste verdieping. De hoogspanningscabine met de step-up transformatoren wordt afgewerkt in dezelfde stenen.

Meer info over het project Nexus Datacenter hier.