Filature d’Architecture

Bezoek ons kantoor op de Renovatiedag op 6 juni!

Van de oude Filature du Rabot schiet na de ontwikkeling van Tribeca – een nieuw woon- en handelscomplex van Ghelamco – enkel nog de schouw en oud fabriekspandje over. Op de verdieping worden 4 lofts gecreëerd. Op het gelijkvloers 2 handelspanden. Ter hoogte van de schouw wordt hierin Filature d’Architecture in onder gebracht. Een creatieve werkplek voor verschillende architectenkantoren en ontwerpers.

Het bestaande pand werd in zijn eer en schoonheid gelaten. De buitenmuren blijven onaangeroerd in metselwerk. Met een verzameling van alle accidenten die er in de loop der jaren op aftekenden als vertelling van de rijke geschiedenis van het gebouw.

Een deel van de bestaande vloer werd verlaagd zodat we een mezzanine konden realiseren in de ruimte: 2 vergaderzalen, sanitair en berging 60cm onder de vloerpas. Een speelse arenatrap en ontspannings/luchtruimte op 200cm boven de vloerpas. Deze ruimtes werd gerealiseerd in een hout structuur, waarbij ruwbouw meteen de afwerking is. Het volume werd volledig uitgedacht op maat van de beschikbare materialen: LVL-liggers en multiplexplaten. Alles is met verdoken verbindingen aan elkaar gezet. Op 1 dag opgebouwd en het kan even snel terug op een andere plek opgebouwd worden. Een circulair ontwerp en in een circulair gebouw. Hergebruik is de rode draad door dit ontwerp: een bestaand gebouw, met verhuis van bestaand bureelmeubilair (uitgebreid voor deze nieuwe werkplek)… Zelfs de stoelen van de zithoek zijn circulair. Een allegaartje van de kringloopwinkel kreeg een spreekwoordelijke ‘oranje’draad erdoor heen. Dit brengt meteen wat meer huiselijkheid in ons kantoor.

De vloer werd geïsoleerd met kurk en uitgerust met vloerverwarming. De luchtwater warmtepomp neemt lucht uit de parkeerkelder, waardoor er steeds lucht aan 10 tot 15°C aan de verdamper van de warmtepomp zit en dus warmte kan opgewekt worden met een hoog rendement. Er is een ventilatiesysteem D voorzien met warmteterugwinning. De bovenste buitenramen kunnen op kip gezet worden. De ventilator voor de afvoerlucht is dubbel zo groot gedimensioneerd als het hygiënisch ventilatiedebiet. Op die manier kunnen we s nachts via de kipramen buitenlucht in het kantoor trekken om het gebouw terug af te koelen. Alle technieken – behalve de vloer – zijn zoveel als mogelijk geïntegreerd in het meubilair. De delen in opbouw zijn subtiel verwerkt in de stalen plafondliggers, evenals de LED-verlichting.