In Boekhoute zal de kerk vanaf heden niet alleen onderdak bieden aan erediensten, maar ook een nieuwe kinderopvang én een multifunctionele ruimte voor de buurt. Buurtbewoners, de kerkfabriek, de school en andere geïnteresseerden kunnen de kerk nu samen gebruiken als evenementenzone voor diverse activiteiten.
Dit project in een bestaande kerk maakt gebruik van een ‘box-in-box’ principe, waarbij een nieuw, geïsoleerd volume binnen de kerk is geplaatst. Hierdoor wordt de kerk als thermische buffer gebruikt, wat resulteert in een energiezuinige oplossing. Het nieuwe volume is circulair opgebouwd tussen de bestaande kolommen en op de bestaande vloer. De box-in-box is volledig geconstrueerd in een lichte duurzame houtstructuur die makkelijk demonteerbaar is. Er werd zo veel als mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande funderingen zodat er bijna geen beton of cement is toegevoegd aan het gebouw.
Andere duurzaamheidsaspecten:
- Energie-efficiëntie: Het ontwerp minimaliseert het energieverbruik door een goed geïsoleerde gebouwschil, gebruik van hoogrendementsglas en het vermijden van actieve koeling.
- Slimme verlichting: Er is gekozen voor een efficiënt LED-verlichtingssysteem met bewegings- en tijdsdetectie om onnodig energieverbruik te voorkomen.
- Duurzame verwarming: lucht-lucht warmtepomp voorzien in het gebouw. De warmteafgifte zelf gebeurt door middel van plafondunits op het gelijkvloers en wandunits op de verdieping. Deze luchtsverwarmingsunits kunnen snel inspelen op een wisselende vraag en bezetting. Zo hoeft het gebouw niet 24/24h verwarmd worden, maar enkel op de momenten dat het in gebruik is.
- Waterrecuperatie: Regenwater van het volledige kerkdak wordt nu opgevangen en hergebruikt voor toiletten en tuinbevloeiing.
De kinderopvang is akoestische en brandtechnisch een apart compartiment. Dit maakte de constructie ervan er niet eenvoudiger op.
De kinderopvang is op die manier een compact centraal volume, met optimale bouwtechnische prestaties. Een cocon in een cocon.
Maar op sommige momenten kan de kinderopvang zijn territorium uitbreiden en de zijbeuken van de kerkzones ook als polyvalente speelruimte inpalmen. Hiervoor én in functie van de polyvalente zaal werd extra akoestische spuitpleister toegevoegd aan het buiten wanden van de bestaande kerk.
Toiletten en keuken worden gemeenschappelijk voor iedereen gebruikt en zijn uitgerust met intelligente toegangscontrole en programmeerbare sloten. Ook de nieuwe sasdeuren werden hiermee voorzien.
Verder kreeg de volledige kerk kreeg ook een relighting en werd met conforme branddetectie en noodverlichting uitgerust. De bestaande verwarmingsinstallatie blijft voorlopig behouden.
Kortom, dit project combineert een innovatief ontwerp met slimme technologieën en duurzame materialen om een energiezuinige en milieuvriendelijke ruimte te creëren.
Foto’s: Johnny Umans