Onze Kinderen Roeselare

Voor de renovatie van de sporthal in Roeselare maakten we een ‘groen’ ontwerpvoorstel, letterlijk én figuurlijk.

De hoofdingang werd verplaatst naar het scharnierpunt van de verschillende circulatieassen ontstaat een overzichtelijk geheel. Op die manier schept het nieuwe ontwerp een veel leesbaardere circulatie en eveneens een nieuw en hedendaags gezicht te geven aan het sportcomplex.

In deze nieuwe voorbouw worden naast de inkom met een publiek sanitair ook vier ruime kleedruimtes voorzien. In het verlengde van de nieuwe inkom wordt aan de noordzijde over de volledige lengte een nieuwe gang voorzien die de circulatie tussen de verschillende zaaldelen en de aanliggende faciliteiten buiten de sporthal verzorgt zodat de sporters niet meer gestoord worden door passanten. Deze nieuwe gang vormt meteen ook een nieuwe, hedendaagse en goed geïsoleerde buitengevel. De basisstructuur van de bestaande bebouwing kan hierdoor volledig behouden blijven.

De bestaande sporthal voorzien we van een nieuwe, volledig gesloten buitenschil in stalen sandwichpanelen die aan de twee langse gevels schuin naar buiten worden geplaatst zodat bovenaan de mogelijkheid ontstaat om tussen de bestaande structuur, die volledig gestript wordt, en de nieuwe geïsoleerde schil een lichtstraat te plaatsen. Op deze manier kan indirect daglicht binnenglijden langs de nieuwe wanden en zo de sporthal van een diffuus basislicht voorzien. De gebogen dakstructuur van de bestaande hal blijft behouden inclusief al zijn spanten, maar de huidige dakopbouw wordt wel volledig vernieuwd. Op die manier willen we de huidige ruimtelijkheid behouden, maar een nieuwe structuur creëren met hedendaags akoestisch en thermisch comfort.

Het gebouw is ook groen in de meest letterlijke zin van het woord. Voor de verschillende materialen van de gevel wordt een combinatie van grijsgroene tinten genomen, zodat het gebouw een groene schakering in zijn groene omgeving wordt.

Helaas werd dit ontwerp niet gekozen voor uitvoering.