Roosdaal

Op een van de mooiste en hoogste percelen in een recente verkaveling in Roosdaal, mochten we een nieuwe passieve eengezinswoning ontwerpen. Het perceel heeft een fenomenaal zicht op de achterliggende vallei. Het terrein helt sterk omhoog binnen de bestaande bouwzone. Met ons ontwerp wouden we hiervan gebruik maken. De leefruimte zit op het hoogste punt van het terrein aan een volledig beglaasde achtergevel. Hoewel deze noordwest georiënteerd is, valt er ook zuidenlicht binnen via een hoog raam in de keuken dat uitgeeft op een inpandig terras op de verdieping.

Vanuit de inkomhal, start een sequentie van verschillende niveau’s die verschillende ruimtes organiseren en groeperen. De kinderkamers zitten op het gelijkvloerse niveau en hebben hun eigen badkamer. Door de nabijheid van de leefruimte en de inkom, kunnen de kamers ook snel en eenvoudig omgevormd worden tot  praktijk- of hobbyruimte. Op het eerst volgende niveau geeft een grote pivoterende deur uit op de open leefruimte. Door zijn afmetingen is deze zeer flexibel. Een volgende trap omhoog leidt naar het bureel. Vanaf hier kijk je door de leefruimte uit in de vallei. Nog enkele treden hoger bevinden zich dressing, badkamer en de master bedroom. Tot slot eindigt de wandeling door het huis op het inpandige terras, dat rechtstreeks aan bad- en slaapkamer grenst.

De dakvorm typeert de architectuur en is een logisch gevolg van de verschillende niveau’s in de woning. Het dak wordt gerealiseerd in zink staande naad. De master bedroom steekt als een dakkapel uit het volume en contrasteert met zijn spiegelbekleding. Tegelijkertijd verdwijnt het volume vanuit veel zichthoeken, door de reflectie van lucht of de zink. De gevelafwerking is een metselwerk.