Rupelmonde

Tussen de polders van de Schelde net achter de dijken worden de nieuwe lokalen voor Scouts en Chiro van Rupelmonde optrokken. Er zijn twee identieke batterijen lokalen voorzien, met elke een eigen ruime berging. Centraal is een gemeenschappelijk speelplein met polyvalente zaal en gedeelde infrastructuur (keuken, techische ruimte en sanitair voorzien).

De lokalen zitten verscholen onder nieuw gecreëerde, groene dijken. De hellende ruimtes zijn de inviduele bergingen. De dakopperlvaktes worden zo mee ingezet als speelruimte. De lokalen zijn afgewerkt in donker gebeitst hout. De centrale zaal in lichte natuurbeton.

De volledige structuur is voorzien voorgeïsoleerde premuren. Het grote voordeel van deze elementen? Ze zijn niet alleen de structuur van het gebouw, maar meteen ook de vochtkering, de isolatie, de luchtdichting, de buiten- én binnenafwerking. Niet zo’n ecologisch materiaal an sich, maar als je bedenkt welke verschillende lager de energie-inhoud in zicht opneemt toch een valabele, duurzame opbouw.

De lokalen kunnen in de zomer verhuurd worden als kamplocatie. Er is daarom extra aandacht geschonken aan evacuatiemogelijkheden, brandvertragende materialen en efficiënte beveiligingstechnieken.

Het project wordt opgeleverd in 2022.