basisschool Klavertjes

Op een uiterst kwalitaieve site in de Moutstraat in Gent, zal een bestaande school volledig vernieuwd worden. Het terrein is een groene oase waar een verbeeldingsrijk buitenspeelterrein kan aangelegd worden, met respect voor de huidige natuur. Het schoolgebouw zelf dat op de site komt, moet volgens ons van ondergeschikt belang zijn. Het groen en het terrein moet primeren.

We willen de school niet alleen een duurzaam en ecologisch karakter geven, we willen ook duurzame en ecologische materialen gebruiken. Hiervoor gebruiken we een mix materialen: zoveel mogelijk groen op het dak en zelfs de gevel, warme houtmaterialen en zélfs energieproducerende materialen.
Het hoofdvolume van het school gebouw structureren we aan de hand van de klasverdiepingen. Door het een tweelaagse opbouw te geven, benadrukken we de horizontaliteit van het gebouw. Boven elke verdieping komt
een luifel is massief wit beton, die als zon- en regenwering dienst kan doen. De tussenliggende gevelafwerking bestaat uit een mix van glas en houten panelen, met éénzelfde modulemaat. De houten panelen zien we in een mix van verschillende, allemaal duurzame en FSC-gelabelde houtsoorten. Bij voorkeur zijn deze inheems maar toch verduurzaamd door bijvoorbeeld een thermische behandeling (Thermowood) of verzuring/acethylatie (accoya).

Aangezien de functie van de sporthal polyvalent is en sterk verschilt van de rest van het gebouw, wordt deze ook in de gevel anders benaderd. Raampartijen dienen beperkt te worden om overtollige warmte en verblinding te vermijden. Toch moet er voldoende zicht zijn naar buiten. De sporthal willen we niet alleen in de kijker zetten door zijn materiaal gebruiken, we willen in de sporthal ook de omgeving in de kijker zetten. Hiervoor zijn we rechtstreeks uitgegaan van de hoofdgebruiker: het kind. Daarom voorzien we rondom rond een bandraam van 1.20m hoogte. Zo kunnen sportende of spelende kinderen over de hele perimeter naar buiten kijken, met een beperkte hoeveelheid glas en invallende zonnewarmte. Ook zittende volwassenen (voor eetfestijnen of toneelvoorstellingen in polyvalent gebruik) hebben een prachtig overzicht op de omgeving. Boven het bandraam wordt een gevelafwerking voorzien als ‘solar wall’. Dit is een geperforeerde metalen plaat (in afwerkingskleur naar keuze), die de zonnewarmte gebruikt om lucht op te warmen (zie ook deel duurzaamheid). Door zijn grote oppervlakte en perfecte oriëntatie wordt de sporthal daardoor energieproducerend. Op het dak van de sporthal is ook nog ruimte voor pv-panelen.