basisschool Sancta Maria

Dit project omvat de uitbreiding van basisschool Sancta Maria te Gentbrugge. Een bestaande school, met één ingang ter hoogte van het kerkplein en de andere ingang in de woonwijk, vormt het bouwblok van de school een kloppend hart in Gentbrugge. Onderdeel van en grenzend aan de schoolsite is er de polyvalente zaal. De school wordt dus ingezet in breed gebruik voor zijn buurt.

In het nieuwe project worden verschillende extra klassen, lokalen, onthaalsecretariaat en sanitair voorzien.  Sommige klassen worden slechts gescheiden door verschuifbare akoestische wanden, dit om meer polyvalentie te bereiken binnen het gebouw. De klassen kunnen op die manier voor zowel kleuter als lager dienen, vandaag en in de toekomst.

Voor de invulling van het energieluik wordt vertrokken vanuit een zeer goed geïsoleerde bouwschil met een degelijke luchtdichtheid. Hierdoor zijn de behoeftes aan bijkomende verwarming uiterst beperkt. Op die manier is de manier waarop de resterende warmte opgewekt wordt van minder belang. Wij volgen altijd, in elk nieuw ontwerp, de Trias Ecologica.

Ook voor de koeling zijn doordachte bouwkundige keuzes van bijzonder belang om een optimaal gebruik en uitstekend binnenklimaat te garanderen. De klassen zijn uitsluitend noordwest georiënteerd, waardoor ze tijdens de gebruiksuren van de klas niet te warm kunnen worden. Ze worden pas warm na 16h. Door natuurlijke ventilatiestrategieën (opengaande ramen en afzuiging via de gang) is de klas de volgende ochtend terug afgekoeld.

Alle ruimtes worden mechanisch geventileerd door middel van een balansventilatiesysteem met warmterecuperatie via een warmtewiel. (systeem D). Er bestaat een by-pass voor in de zomersituatie én de extractieventilator kan uitsluitend werken om natuurlijke nachtventilatie in de zomer mogelijk te maken. De resterende (kleine) warmtevraag wordt opgevangen met behulp van een op lage temperatuur draaiende de vloerverwarming over het hele gebouw.

Het gebouw is dus klaar voor de aansluiting van een hernieuwbare energiebron voor de verwarming. Maar die wordt vandaag niet geïnstalleerd.

De school heeft beperkte werkingsmiddelen en in een recente renovatieronde zijn alle ramen en de dak dichting (incl. ventilatie vernieuwd). Op het moment van het nieuwbouwproject waren ook de huidige stookolieketels aan vernieuwing toe. Hiervoor kon een aparte subsidie toegekend worden. Er is in het licht van dit project gekozen om de stookolieketels, die toch vervangen moesten worden voor het bestaande gebouw, ook in te zetten als verwarming voor de nieuwbouw. Het vernieuwde vermogen, in condenserende gasketels uiteraard, is nu immer toch te hoog dankzij de energetische renovatie van de bestaande gebouwen. Op dit moment is het voor het project dus zowel economisch als ecologisch (die nieuwe gasketels kwamen er toch sowieso) het voordeligst om ook aan te sluiten op de nieuwe gasketels. Een lowtech oplossing, op maat van de klant. Passend in een energetisch masterplan voor de toekomst van de schoolsite.

Want het nieuwe verwarmingssysteem van de nieuwbouw staat echter klaar om door een hernieuwbare energie gevoed te kunnen worden in de toekomst. Maar daarvoor moet ook eerst het gehele verwarmingssysteem van de bestaande gebouwen én dus bestaande binnen afwerking, aangepakt worden.

Het energieverbruik van een klaslokaal ligt echter vooral bij het elektriciteitsverbruik van de verlichting. Door zoveel mogelijk daglicht te voorzien (met ramen op het noordwesten) en door de verlichting optimaal te sturen (manueel aan en met afwezigheidsdetectie én daglicht dimming) blijft het energieverbruik onder controle. Alle verlichting wordt voorzien in LED-technologie. In de lokalen zonder menselijke bezetting – gangen, sanitairen, bergingen… – is bewegingsdetectie voorzien in de armaturen zelf.

Noordwestgevel van het gebouw met grote ramen aan de klassen die voor veel natuurlijk daglicht zorgen.

De uitvoering is net afgerond. De school wordt in gebruik genomen vanaf 1 september 2024.

Foto’s na oplevering volgen binnenkort.