houthulst

De vrijstaande woning in Houthulst moest en zou een passiefwoning worden, ongeacht budget en oriëntatie.

Architectuur

De zuidzijde van het perceel is ook de straatzijde. Om in de leefruimte zo veel mogelijk licht en privacy te creëren, is de eerste verdieping volledig als leefruimte ingericht. Aan de zuidzijde leidt een open trap, naar een keuken achter het grote raam aan de voorgevel. De keuken staat in rechtstreeks contact met het terras op de verdieping, boven de carport. Achter de keuken is de ruime leefruimte. Die ramen heeft op elke oriëntatie en een aan de achtergevel met een groot raam uitgeeft op de achterliggende rietvelden.
Op het gelijkvloers worden alle nachtfuncties langs een brede, levende gang geschakeld. De grote slaapkamer op het gelijkvloers, geniet eveneens van een prachtig uitzicht.

Stabiliteit

Om tegemoet te komen aan het beschikbare budget voor deze woning, werd geopteerd om de woning op te trekken uit staal. De eenvoudige dragende structuur van de woning is een in het zicht blijvende, zwart gelakte staalconstructie, die langs de buitenzijde bekleed wordt met stalen sandwichpanelen.

Technieken

De woning wordt uitgerust met een luchtwarmtepomp voor de productie van warm water en beperkte ruimteverwarming op de verdieping. Op het dak van de woning zal 5 kWp elektriciteit opgewekt worden.

De woning is in 2016 gepubliceerd in het verzamelboek Betaalbaar en Buitengewoon bouwen. U kan de volledige passage over onze woning hier lezen.