JOC Lichtervelde

Bouwen van een jeugdontmoetingscentrum – JOC – Lichtervelde.

Het JOC wil een gebouw zijn met een uitgesproken identiteit, dat zich enerzijds bescheiden opstelt en anderzijds ingrijpt op het stedelijk weefsel. De site bevindt zich op een scharnierpunt tussen de marktplaats en de hoofdzakelijk residentiële periferie van Lichtervelde. Een voorplein speelt in op de verbinding met de marktplaats. Een lage tuinmuur bemiddelt tussen de publieke ruimte en het voorplein. Door bewust laag te blijven met het gebouw aan de Boomgaardstraat krijgt het kruispunt zuurstof. De open ruimte die ontstaat accentueert het publieke karakter van de plek. Een heldere en herkenbare vormentaal maakt het JOC leesbaar in zijn omgeving.

Het JOC wordt vormgegeven door een schakeling van 4 verschillende volumes. Een architectuur gebaseerd op eenvoudige principes als stapelen en naast elkaar schikken van volumes. En toch toont het gebouw zich nooit volledig, het moet ontdekt worden. Het jeugdontmoetingscentrum ontwikkelt zich rondom twee specifieke buitenkamers die van elkaar verschillen door hun schaal, materiaal en functie. De ene fungeert als publieke koer, waar het jeugdhuis, de foyer, de polyvalente zaal en de repetitieruimte op uitgeven. Op deze koer is een haard met zitblok die evengoed als podium of picknicktafel kan dienen. De tweede koer is een geborgen tuin die zich meer afsluit van de omgeving enkel door een smalle doorgang verbonden blijft met de straat.

We wensen een duurzaam gebouw te ontwikkelen dat op verschillende tijdstippen kan beantwoorden aan de eisen die gesteld worden. Ruimtes worden rationeel vormgegeven en kunnen onafhankelijk werken van de overige ruimtes. Onderling kunnen alle ruimtes gekoppeld worden om zo een grote flexibiliteit te verkrijgen.

BUDGETVRIENDELIJK EN DUURZAAM

De structuur van het nieuwe JOC vertrekt en ondersteunt het uitgangspunt om de ruwbouw maximaal in te zetten als afwerking. Dit is ook interessant op vlak van duurzaamheid. Voor de opbouw van de wanden wordt gewerkt met bouwstenen vervaardigd uit gestabiliseerd klei/leem in groot formaat, deze bouwsteen is ecologisch en een goed voorbeeld van Low tech duurzaamheid. Daarnaast bezit het ook hyperallergene eigenschappen, een uitstekende akoestische isolatie en is het 100% recycleerbaar bij afbraak. Het buitenschrijnwerk wordt vervaardigd uit een snelgroeiende inheemse houtsoort. Het gebouw wordt goed geïsoleerd door middel van resol isolatieplaten. Het dak van de cafetaria en crearuimte worden voorzien van een groendak waarbij de beplanting rijkelijk over de dakranden mag groeien.

De ventilatie wordt opgevat als een systeem D met warmterecuperatie. Hierdoor blijft de luchtdichtheid van het gebouw intact wat belangrijk is voor de akoestische prestaties van het gebouw. Bovendien kan op heel efficiënte wijze energie teruggewonnen worden uit de afvoerlicht van de verschillende ruimtes. Verwarming is bijna enkel nodig om het gebouw op temperatuur te houden buiten de gebruiksuren. Tijdens gebruik zorgen de gebruikers voor de nodige opwarming.

Het ontwerpteam is opgebouwd uit RAAMWERK, bijgestaan door ROBUUST a&o, een studiebureau stabiliteit en technieken en een bureau voor landschaps- & tuinontwerp, Atelier Arne De Ruyter.