Volkstuinen Ninove

Bij de herinrichting van bestaande weilanden in overstromingsgebied tot volkstuintjes, mocht ROBUUST instaan voor het architecturaal ontwerp van het centrale paviljoen en de individuele bergingen voor tuinmateriaal op de verschillende velden.

Per circa 10 vruchtgebruikers, werd 1 omheinde moestuin voorbereid met eigen zitbank, poortje én ook berging. De bergingen zijn autonoom en circulair opgericht. Er is geen blijvende fundering of verharding. De bergingen zijn opgebouwd om een steenslagkoffer met prefabbetonvloerplaten van 1x1m, in totaal 8 stuks. De bergingen zelf zijn opgericht als een houten constructie, waarbij de binnenstructuur met kettingen meteen ook dienst doet als legplanken voor allerhande tuinmateriaal.

De gevels zijn bekleed met thermisch behandeld grenen. De hellende daken en ‘achtergevel’ zijn opgetrokken in gegolfde vezelcementplaat. Het regenwater wordt via deze gevel rechtstreeks in een bovengronds waterreservoir in RVS ondergebracht. Op die manier kunnen de tuiniers vlot regenwater ter beschikking.

De hellende daken zijn naar het zuiden gericht en elk voorzien van 2 PV-panelen met batterij, op die manier heeft de berging verlichting én 1 stopcontact voor kortstondig gebruik.

Er wordt nog een toekomstige, tweede fase van het project voorzien.