kwenebos

Architectuur

De gelijkvloerse leefruimten werden slechts enkele jaren voordien vernieuwd en blijven zoveel mogelijk behouden. Het bestaande hellende dak op de verdieping werd volledig gesloopt en vervangen door een verdiepingshoog volume met lichthellend dak.

De nieuwe verdieping biedt ruimte aan de nachtruimten van de woning. In de gang is een sunpipe voorzien om ook daar natuurlijk daglicht binnen te trekken.

De roodbruine gevelsteen wordt vervangen door een donkergrijze en de bovenbouw is bekleed met grijze platen. Het nieuwe volume wordt visueel gecreƫerd door een geplooid vlak dat de ook de carport herbergt. Aan de zichtzijde wordt het vlak afgewerkt met antracietgrijze zink in onregelmatige banen.

Structuur

Bovenop de bestaande verdiepingsvloer is een houtskelet opgetrokken in massiefhout. Deze rust op een opgestortte ringbalk met muurplaat. Hierop werden de prefab houtskeletpanelen vastgemaakt. Om de luchtdichting van het nieuwe volume te garanderen, diende op verschillende plaatsen reeds een luchtdichtingsfolie klaar te zitten.

De carport is een steeldeck, die wordt gedragen door het doorlopende UPN-profiel ondersteund door 2 kokerprofielen.

Technieken

De bestaande condensatieketel werd uitgebreid met een zonneboiler, gevoed door collectoren op het platte dak van de carport. De ruimteverwarming gebeurt via gerecupeerde radiatoren en convectoren.