oostakker

Architectuur

Op een verkaveld perceel werd een open bebouwing gerealiseerd volgens het passiefhuisconcept. De woning bestaat uit een vrij gesloten volume aan de straatzijde en wordt gekenmerkt door de ritmiek van dakkapellen.

Alle ruimtes bevinden zich op het gelijkvloers en zijn zoveel mogelijk naar achter georiënteerd, zodat de privacy voor de bewoners maximaal gegarandeerd is. Omdat de achtergevel noordelijk georiënteerd is, wordt op een alternatieve manier zon en licht in de woning binnengebracht: zuidelijk georiënteerde houten dakkapellen met ramen laten de ruimtes optimaal genieten van het zuiderlicht. Doordat de ramen in de dakkapellen zich hoog genoeg bevinden, is geen inkijk mogelijk. Deze dakkapellen geven bovendien een bepaalde dynamiek aan de woning.

De keuken, leef- en eetruimte zijn naar de tuin georiënteerd en hebben een groot contact met de buitenruimte dankzij grote raampartijen. In de leefruimte bevindt zich een mezzanine die plaats geeft aan bureauruimte. De overige ruimtes zoals slaapkamers en badkamer zijn georganiseerd tussen de leefruimtes en de straat.

Structuur

De woning werd volledig gebouwd volgens de basisprincipes van de passiefwoning. Onder de wit bepleisterde buitenmuren bevindt zich een 28 cm dikke laag minerale wol. Overal is driedubbele beglazing toegepast. De raamkaders zijn in hout en thermisch onderbroken. Door deze doorgedreven isolatie kan de warmte van de invallende zon maximaal behouden blijven. Om de luchtkwaliteit en de lekverliezen onder controle te houden is er gecontroleerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast. De garage is buiten het beschermd volume gelegen, wat een positieve invloed heeft op de luchtdichtheid van de woning. Deze bedraagt 0,6 volumeluchtwisselingen per uur.