ulobia

Project Ulobia is de omvorming van een oud fabriekspand tot achttien lofts voor wonen en werken. De lofts zijn gebouwd rondom de grote collectieve tuin. De bewoners hebben daarnaast elk hun eigen tuin of patio. De site is perfect gelegen in een groene buurt op fietsafstand van hartje Gent.

De uitdaging voor het ontwerpteam was meervoudig: behoud van het industriële karakter van de site, duurzaam bouwen en vrijheid omtrent de indeling van de lofts. Het doel was het stimuleren van de zelfontplooiing van de bewoners.

Architectuur
Een oude industriële site wordt gerenoveerd tot een hedendaags ‘woonerf’ met gemeenschappelijke tuin. De site bevat 3 verschillende gebouwen: de baksteenloods, de betonloods en de oude direkteurswoning. Elk gebouw heeft zijn eigen charme, die maximaal behouden blijft. Binnen elke gebouw worden verschillende woonunits gecreëerd die een hedendaags wooncomfort én een laag energieverbruik hebben.

Centraal op de site wordt een gemeenschappelijke tuin aangelegd, zodat elke unit hier een mooi zicht op  heeft. De staalstructuur en de notelaar worden de eye-catchers. Door uitsparingen in de gebouwen ontstaat ook voor elke unit een private patio.

Het project Ulobia verscheen in 2015 in het tijdschrift Publieke Ruimte, dat semi-publieke ruimte en nieuwe woonvormen verder onder de loep neemt. Het volledige artikel kan je hier lezen.